BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL “KUZEY KIBRIS İKLİM ZİRVESİ”NE KATILDI
Başbakan Ünal Üstel, Siyasal ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (SİTA) düzenlediği “Kuzey Kıbrıs İklim Zirvesi”ne katıldı.
Başbakan Ünal Üstel’in zirvede yaptığı konuşma aynen şöyle:
“Böylesi bir süreçte, böylesi önemli bir konuyu gündeme taşıyan ve bu konuda farkındalık oluşmasına önemli katkı sağlayan başta siyasal ve toplumsal araştırmalar merkezi SİTA'ya ve katkı koyan tüm panelistlere şahsım adına teşekkür ediyorum.
Az önceki konuşmacıların da dile getirdiği üzere, iklim artık bir değişiklik değil bir kriz olarak karşımızda durmaktadır. Küresel ısınmanın ve İklim krizinin etkilerini ülkemizde çok daha sık görmeye başladık. Yaşanan hava durumu değişiklikleri, artan sıcaklıklar ve artan yağışlarla gelen seller ve yaşanan orman yangınları, biliyoruz ki içinden geçtiğimiz iklim krizinin sonuçlarıdır.
Kuraklıkların artması, toprak kayıpları, dünyayı küresel anlamda etkisi altına almaya başlayan kıtlık yine bu krizin yarattığı ve kriz boyutuna ulaşan sıkıntılardır. Yine az önce de ifade edildiği gibi, Hiç zaman kaybetmeden harekete geçmeliyiz. Ancak hep birlikte harekete geçmeliyiz. Bilindiği üzere enerjide attığımız enterkonnekte sisteme geçiş adımı ile ülkemizin, yeşil enerjiye geçişini kısa sayılabilecek bir gelecekte sağlayacağız. Enterkonnekte sisteme geçişle, gerek güneş gerekse rüzgar enerjisini çok daha fazla kullanabileceğiz.
Bunun yanında, fosil yakıtla çalışan santrallerimizin kullanımı da ciddi şekilde azalmış olacak. Bu ülkemiz adına önemli bir ilk adımdır. Ormanların korunması, yanan ormanlarımızın yerine yenilerinin ekilmesi ve orman varlığımızın sadece korunması değil aynı zamanda artırılmasına yönelik çalışmalarımızı da ara vermeden sürdürüyoruz.
Diğer yandan, İklim Krizi'ne karşı ülkesel strateji planlarının hazırlamasına yönelik, Başbakanlık bünyemizde bir bilim kurulu oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlıklarımızın ve yerel yönetimlerimizin ortak bir strateji ve eşgüdüm içerisinde iklim ve çevre çalışmalarına katkı sağlayacak finansman kaynağının yaratılması da yürüttüğümüz çalışmalar arasındadır.
2023 yılında meclisten oy birliği ile geçirdiğimiz Paris Sözleşmesinin gereklerinin yerine getirilmesi için, tüm siyasal partilerle gerekli istişareleri yaparak harekete geçeceğimizi de buradan müjdelemek istiyorum. Kürsel İklim Krizi büyük sanayi ülkelerinin yarattığı bir kriz olmasına karşın bundan en çok küçük veya gelişmemiş ülkeler nasibini alıyorlar. O yüzden iklim adaleti son derece önemli.
İklim adaleti, iklim değişikliğinin yaşanmasında en az katkısı ve en az sorumluluğu olanların, iklim değişikliğinin sonuçlarından, en çok etkilenenler olmasıdır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Dolayısı ile, küresel ölçekli güçlerin de en az küçük ülkeler kadar samimiyetle harekete geçmesi gerekiyor. Bu toplantının, hem ülkesel hem de küresel ölçekte çevrecilerin sesi olmasını diliyorum.
Aynı zamanda bugün burada, mecliste temsil edilen tüm siyasi partilerle birlikte, sizler tarafından hazırlanan Lefkoşa İklim Sözleşmesi'ne İmza koyacak olmaktan da büyük mutluluk duyacağımı ifade etmek istiyorum. Bugün dağıtılacak çevre ödüllerini almaya hak kazanan sivil toplum kuruluşlarını şimdiden tebrik ediyorum. Zirvenin, ülkemize, çevremize ve gezegenimize hayırlar getirmesini diliyor, hepinize en derin saygılarımı sunuyorum.”