Başbakan Ünal Üstel, üretim, ihracat ve girişimciliği destekleyen yeni program ve düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ünal Üstel, üretim, ihracat ve girişimciliği destekleyen yeni program ve düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.

TOPLAMDA 300 MİLYON TL’LİK KREDİ DESTEĞİ SAĞLIYORUZ

109,8 MİLYON TL FAİZ DESTEĞİYLE TARIM, TURİZM, ESNAF VE HİZMET SEKTÖRÜNE KREDİ İMKANI

2026 HİBE PROGRAMLARINA 170 MİLYON TL: BU KAYNAĞIN 50 MİLYON TL’Sİ GİRİŞİMCİLİK PROGRAMINA AYRILDI

İHRACATTA BİRLEŞİK KRALLIK VE ABD’NİN DE DESTEK KAPSAMINA ALINMASI ÖNERİLDİ

Başbakan Ünal Üstel, üretim, ihracat ve girişimciliği destekleyen yeni program ve düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Hükümetin üretenden, yatırımcıdan, ihracatçıdan ve istihdam yaratandan yana ortaya koyduğu politikaları yeni desteklerle büyüttüğünü belirten Üstel, reel sektörün önünü açmaya devam edeceklerini vurguladı.

Üstel, “Üretenin, yatırım yapanın ve istihdam yaratanın yanında duruyoruz. Reel sektörün önünü açan, üretimi ve ihracatı güçlendiren destekleri hayata geçirmeye devam ediyoruz” dedi.

109,8 MİLYON TL FAİZ DESTEĞİ

Başbakan Üstel, 2026 faiz destekli kredi programları için 109,8 milyon TL kaynak ayrıldığını, bu kaynakla yaklaşık 300 milyon TL kredi kullandırılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Program kapsamında zirai kredilere 30 milyon TL, orta ölçekli turizm sektörüne 30 milyon TL, esnaf ve hizmet sektörüne ise 49,8 milyon TL faiz desteği sağlanacak.

Programlardan 450 kişinin yararlanması, kredilerin 36 ay vadeyle ve yüzde 20 faiz oranıyla kullandırılması planlanıyor.

Başvurular Bakanlar Kurulu kararının ardından başlayacak.

Üstel, üretimin devamlılığı, işletmelerin finansmana erişimi ve reel sektörün güçlendirilmesi açısından destek programlarının önemine işaret ederek, hükümetin kaynaklarını doğrudan ekonomik faaliyeti ve istihdamı güçlendirecek alanlara yönlendirmeye devam ettiğini belirtti.

HİBE PROGRAMLARINA 170 MİLYON TL

Başbakan Üstel, 2026 yılında tarım, sanayi, turizm ve girişimcilik alanlarındaki kısmi hibe programları için toplam 170 milyon TL kaynak ayrıldığını açıkladı.

Genç girişimcilere yönelik 50 milyon TL’lik programın da bu toplamın içinde bulunduğunu belirten Üstel, girişimciliğin ve yeni yatırımların desteklenmesinin hükümetin ekonomi politikalarının önemli ayaklarından biri olduğunu vurguladı.

Girişimcilik Programı kapsamında 2016’dan bu yana 203 proje sahibine hibe desteği verildi ve yaklaşık 370 kişilik istihdam oluşturuldu.

2026 programı için proje teklif çağrısının Bakanlar Kurulu kararının ardından yapılması öngörülüyor.

Üstel, sağlanan desteklerin yalnızca 2026 yılıyla sınırlı olmadığını, yıllardır üretime, turizme ve işletmelerin rekabet gücünün artırılmasına kaynak aktarıldığını belirtti.

2011–2026 döneminde tarım, turizm ve rekabet gücü programları kapsamında 723 projeye toplam 2 milyar 72 milyon 36 bin 365 TL kaynak sağlandı.

İHRACATÇIYA YENİ PAZARLAR VE NAVLUN DESTEĞİ

Başbakan Ünal Üstel, ihracatın geliştirilmesi ve KKTC’de üretilen ürünlerin daha geniş pazarlara ulaştırılması amacıyla yeni düzenlemelerin de gündeme alındığını açıkladı.

İhracatı Teşvik Tüzüğü’nde yapılması önerilen değişiklikle Birleşik Krallık ve ABD’ye yapılan ihracatın da destek kapsamına alınması planlanıyor.

Geri dönüşüm faaliyetleriyle elde edilen hammadde, yarı mamul ve mamullerin destek kapsamındaki sanayi ürünlerine dahil edilmesi de öngörülüyor.Değişiklik önerisi Bakanlar Kuruluna sunuldu.

İhracatçının maliyetlerini azaltmaya yönelik navlun iadesi uygulaması da sürüyor.

2025 yılında ihracatçılara bu kapsamda 31 milyon 960 bin 377 TL ödeme yapıldı.

Üstel, hükümetin hedefinin yerli üretimi ve ihracatı artırmak, işletmelerin rekabet gücünü yükseltmek ve girişimcilerin önünü açmak olduğunu belirtti.

Üretimden ihracata, tarımdan turizme, esnaf ve hizmet sektöründen genç girişimcilere kadar reel ekonominin farklı alanlarına kaynak aktarmaya devam ettiklerini vurgulayan Üstel, hükümetin üretimi büyütmeye, yeni yatırımların önünü açmaya ve istihdamı güçlendirmeye yönelik politikalarını sürdüreceğini kaydetti ve

“Üretenin, yatırım yapanın ve istihdam yaratanın yanında duruyoruz. Reel sektörün önünü açan, üretimi ve ihracatı güçlendiren destekleri hayata geçirmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Print
Yayınlanma tarihi: Eki 4, 2026,
Haber Kategorisi: Basın Açıklamaları,
Yorumlar: 0,
Etiketler:
«Ekim 2026»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2829

ARAMA ÇALIŞMALARINDA BULUNAN İKİ NAAŞIN KİMLİĞİ BELİRLENDİ, YENİ BİR NAAŞA DAHA ULAŞILDI

Girne açıklarında yaşanan gemi faciasının ardından sürdürülen arama çalışmaları kapsamında, hafta sonu bulunan iki naaş üzerinde yapılan DNA çalışmaları tamamlandı. Naaşlardan birinin henüz 5 yaşındaki Mehmet Asaf Biçer’e, diğerinin ise Nihat Pancar’a ait olduğu belirlendi.

Devamını oku
30123

BİR NAAŞA DAHA ULAŞILDI

Girne açıklarında yaşanan gemi kazasının ardından başlatılan arama çalışmaları neticesinde bir naaşa daha ulaşıldı.

 

Devamını oku
4
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
«Ekim 2026»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678