Başbakan Ünal Üstel, Cypfruvex Soğuk Hava Deposu Açılış Töreni’nde konuştu.

Başbakan Ünal Üstel, Cypfruvex Soğuk Hava Deposu Açılış Töreni’nde konuştu.

“Değerli kardeşlerim, Bugün Güzelyurt için tarihi bir günü yaşıyoruz. Üreticimizin alın terini koruyacak yeni bir dönemin kapılarını açıyoruz.

Narenciyemizin değerini artıracak güçlü bir altyapıyı ülkemize kazandırıyoruz. Güzelyurt’un bereketini daha geniş pazarlara taşıyacak stratejik bir yatırımı hizmete açıyoruz.

 

Bizim anlayışımız açıktır. Üreten insan desteklenecek. Toprakta kalan emek korunacak. Ürün dalında bırakılmayacak.

 

Üreticimiz piyasanın ve mevsimsel şartların insafına terk edilmeyecek.

Çünkü üretim varsa kalkınma vardır.

Üretici güçlüyse ekonomi güçlüdür.

Güzelyurt güçlüyse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güçlüdür.

Türkiye Cumhuriyeti finansmanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin koordinasyonuyla hayata geçirilen bu tesis, 7 bin 661 metrekarelik bir alana kurulmuştur.

 

Tesiste 5 bin ton kapasiteli 6 donmuş hava deposu ile 10 bin ton kapasiteli 12 soğuk hava deposu bulunmaktadır. İki şok odası ve enerji maliyetlerini azaltacak güneş enerjisi sistemi bulunmaktadır. Toplam 15 bin ton kapasiteye sahip bu yatırım, tarımsal üretim ve depolama altyapımıza büyük bir güç katacaktır.

 

Bu tesis sayesinde ürünümüzü hasat edildiği anda satmak zorunda kalmayacağız.

 

Ürün kayıplarını azaltacağız. Ürünlerimizin kalitesini daha uzun süre koruyacağız.

Pazarlama zamanını üreticimizin lehine çevireceğiz. Cypfruvex’in işleme, depolama ve ihracat gücünü artıracağız. Narenciyemizi ve diğer tarımsal ürünlerimizi daha yüksek katma değerle pazara ulaştıracağız.

 

Değerli kardeşlerim, Bu tesis, elbette kendiliğinden ortaya çıkmış bir yatırım değildir. Güzelyurt üreticimizin yaşadığı sorunları gördük. İhtiyacı doğru tespit ettik. Şahsımın ve hükümetimizin talebiyle fikri ortaya koyduk.

Desteği talep ettik.

 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın güçlü desteği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin katkılarıyla bu önemli yatırımı hayata geçirdik.

 

Biz talep ettik.

 

Anavatan Türkiye destek verdi. TOBB katkı koydu. Diğer kurumlar sahip çıktı ve destek verdi. Bugün de hep birlikte bu eseri Güzelyurt’umuza ve üreticimize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

 

Değerli üretici kardeşlerim, Narenciye Güzelyurt’un yalnızca bir ürünü değildir. Narenciye bu bölgenin emeğidir.

Ekmeğidir. Kültürüdür. Kimliğidir. Binlerce ailemizin geçim kapısıdır. Bu nedenle narenciyeye sahip çıkmak, Güzelyurt’a sahip çıkmaktır. Biz narenciye üreticimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. 2024 yılında yaşanan sıkıntılarda ürünün dalında kalmasına seyirci kalmadık. 231 milyon Türk lirası destek verdik.

Üreticimizin zararını hafiflettik. Sorumluluk aldık. Kaynak yarattık. Gereken desteği verdik.

 

Daha birkaç gün önce narenciye üreticilerimize 607 milyon 148 bin 950 TL ödeme yaptık.

Söz verdik. Kaynağını bulduk. Ödemesini yaptık. Geriye kalan kısmı da ekim ayında ödüyoruz.

 

Değerli kardeşlerim, Bizim siyaset anlayışımız yalnızca konuşma siyaseti değildir. Bizim siyaset anlayışımız üreticinin yanında durma ve gereğini yapma siyasetidir. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığımızla üretimin her alanında büyük bir destek seferberliği yürütüyoruz. Son 5 yılda tarımsal destek bütçemizi %321 artırdık.

Cypfruvex’in üretim kapasitesini %85 büyüttük.

 

Hayvan hastalıklarıyla mücadelede aşılama oranını yaklaşık %99’a taşıdık. Süt üretiminde soğuk zincir oranını %99’un üzerine çıkardık.

Üreticimize girdi, ekipman, doğrudan gelir ve yatırım destekleri sağladık. Üreteni destekliyoruz. Ürünü koruyoruz. Çünkü sadece üretmek yetmez. İşlemek gerekir. Paketlemek gerekir. Doğru zamanda pazara ulaştırmak gerekir.

 

Bugün açılışını yaptığımız bu tesis, tarladan pazara uzanan zincirin en güçlü halkalarından biri olacaktır. Buradan Güzelyurt’taki çiftçilerimize, narenciye üreticilerimize ve hayvancılarımıza açıkça sesleniyorum:

 

Siz üretmeye devam edin. Biz yanınızda durmaya devam edeceğiz. Tarıma ve hayvancılığa verdiğimiz destekleri artırarak sürdüreceğiz. Girdi maliyetlerinin oluşturduğu yükü hafifleteceğiz. Sulama altyapısını güçlendireceğiz. Üreticimizin ürününü değerinde satabileceği yeni pazarlar açacağız.

 

Güzelyurt’u tarımsal üretimin, işleme sanayisinin ve ihracatın güçlü merkezi haline getireceğiz.

 

Kıymetli kardeşlerim,

Güzelyurt’a verdiğimiz değeri yalnızca sözlerimizle değil, eserlerimizle gösteriyoruz.

 

Türkiye’den gelen yaşam suyunu Güzelyurt Ovası ile buluşturduk.

 

Toprağımıza bereket, üreticimize güç katıyoruz.

Yeni Güzelyurt Hastanemizi tamamladık. Çok yakında halkımızın hizmetine açıyoruz.

Yıllarca bitmeyen Lefke-Güzelyurt yolunu tamamladık. Bölgemizin ulaşım güvenliğini ve konforunu artırdık.

 

Yıllardır yapılmayan sosyal konut projelerini yeniden başlattık. Güzelyurt’taki sosyal konutlarımızı tamamlanma aşamasına getirdik.

Bununla yetinmeyeceğiz. Yeni etapları da hayata geçireceğiz. Güzelyurt’a yatırım yapmaya devam edeceğiz. Çünkü Güzelyurt ülkemizin üretim üssüdür.

 

Bu toprağın bereketine de insanının emeğine de güveniyoruz.

 

Değerli kardeşlerim, Bu büyük yatırımın ülkemize kazandırılmasını sağlayan Anavatan Türkiye’ye yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum.

 

Projenin her aşamasını büyük bir hassasiyetle takip eden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’a halkımız adına teşekkür ediyorum.

 

Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcım,

 

Kıbrıs Türk halkının refahı ve devletimizin kalkınması için verdiğiniz güçlü destek bizim için son derece değerlidir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığına, projeye katkı sunan diğer bakanlıklara ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanımız Sayın Hüseyin Çavuş’a teşekkür ediyorum.

 

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliğine ve Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisine verdikleri destek için teşekkür ediyorum.

 

Projenin koordinasyonunu üstlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine, bugün aramızda bulunan değerli temsilcilerine ve bu yatırımın hayata geçirilmesine büyük katkı sunan TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum. Mühendislerimize, teknik ekiplerimize, yüklenici firmaya, Cypfruvex yönetimine ve çalışanlarına, katkı sunan tüm kurumlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 

Bu eser kardeşliğin üretime dönüşmüş halidir.

Bu eser üreticimize duyduğumuz güvenin göstergesidir. Güzelyurt Soğuk Hava Deposu Entegre Tesisleri’nin üreticilerimize, Güzelyurt’umuza ve vatanımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne hayırlı olmasını diliyorum.

 

Üreticimizin yolu açık olsun. Ürünümüz bereketli olsun. Hayırlı ve uğurlu olsun.”

 

 

Print
Yayınlanma tarihi: Eyl 19, 2026,
Haber Kategorisi: Basın Açıklamaları,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Eylül 2026»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
31123456
789

Üstel: “ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARIMIZ KARARLILIKLA DEVAM EDİYOR”

Başbakan Ünal Üstel, Girne açıklarında meydana gelen deniz kazasının ardından yürütülen arama kurtarma çalışmalarındaki son duruma ve Ankara’da gerçekleştirilen temaslar sonucunda alınan yeni kararlara ilişkin açıklamada bulundu.

Devamını oku
10111213
14

Başbakan Ünal Üstel, OPTIMUS PRIME gemisine çıkarak arama faaliyetlerini yerinde inceledi ve açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile birlikte Girne açıklarındaki batık alanında çalışmalarına başlayan özel donanımlı OPTIMUS PRIME gemisine çıkarak arama faaliyetlerini yerinde inceledi ve açıklamalarda bulundu.

Devamını oku
151617181920
21222324252627
2829301234
567891011

EasyDNNNewsCalendar

«Eylül 2026»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011