BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL, OKULLARIN DENETİM SÜRECİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL, OKULLARIN DENETİM SÜRECİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL, OKULLARIN DENETİM SÜRECİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

Başbakan Ünal Üstel: "Okullarımızın denetim süreçlerinin ilk aşamasını tamamlıyoruz."

Başbakan Ünal Üstel, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinin ardından Başbakanlık olarak hemen harekete geçildiğini ve olası bir depreme yönelik ülkenin hazır hale getirilmesi için ilk adımın atılarak, içerisinde bilim insanları, konuya paydaş odalar ve devlet yetkililerinin de olduğu Başbakanlığa bağlı Deprem Denetim Komitesi’nin oluşturarak gerekli çalışmaların ivedi bir şekilde başlatıldığını ifade etti.

Yapılan çalışmalar kapsamında konuşan Başbakan Ünal Üstel, "İlgili komite tarafından üretilen kararlardan biri olan ülkemizde bulunan ilk, orta ve liselerin depreme karşı risk denetimlerinin öncelikli olarak yapılması için hemen harekete geçilmiştir" dedi.

Başbakan Ünal Üstel, buna bağlı olarak; Ülkede bulunan 160 devlet okulunun ve bu okulların içerisinde bulunan 740’a yakın yapının denetimlerinin yapımına hemen başlandığını, şu ana kadar 650’ye yakın yapının ilk aşama denetimlerinin gerçekleştirildiğini ve bu yapıların listelendiğini belirtti.

Yapı denetimlerinin ilk aşaması olan gözlemlerin bir kaç gün içerisinde tamamlanmasının planlandığını da belirten Başbakan Üstel, Deprem Denetim Komitesi’nin almış olduğu kararlar uyarınca gerçekleştirilen yapı denetimlerinin 5 aşamadan oluştuğunu belirtti.

Buna göre yapı denetimleri ile alakalı yapılan bina kontrolleri ile ilgili belirlenen beş aşama aşağıda belirtilmiştir.

1- Gözlem: Uluslararası standartlara uygun şekilde yapılan gözlemler sonucunda yapıların depreme karşı risk öncelik sıraları belirleniyor.

2- İleri tetkik: Yapılan gözlemler sonucunda ortaya çıkan risk önceliği listesine göre ihtiyaç duyulan yapılarda ileri tetkik denetimlere ve laboratuvar çalışmalarına geçiliyor.

3- Fizibilite: İleri tetkikler sonucu ihtiyaç duyulan yapıların güçlendirme projeleri çıkarılıyor ve fizibilite çalışmasına başlanıyor.

4- Güçlendirme: Fizibilite raporunun hazırlanmasından sonra uygun görülen yapıların güçlendirilmesine, diğerlerinin ise yıkımlarına geçiliyor.

5- Son kontrol: Güçlendirmesi tamamlanan yapılarla ilgili yürütülen çalışmaların verimliliği, uygunluğu ve yapı güvenliği son kez kontrol ediliyor.

 
Print
Yayınlanma tarihi: Mar 6, 2023,
Haber Kategorisi: Basın Açıklamaları,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Kasım 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678