BAŞBAKAN ERSAN SANER, 21-25 ARALIK MÜCADELE VE ŞEHİTLER HAFTASI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

BAŞBAKAN ERSAN SANER, 21-25 ARALIK MÜCADELE VE ŞEHİTLER HAFTASI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Başbakan Ersan Saner, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kıbrıs Türk halkının, 1955-1974 yılları arasında şehitler vermek pahasına, mücadele vererek özgürlüğünü koruyabildiğini ve bir devlet kurulabildiğini ifade ederek, devlete sahip çıkmanın şehitlere verilen sözün bir gereği olduğunu kaydetti. 


Başbakan Ersan Saner mesajında, “Kıbrıs Türk halkı zor günlerden geçerek bu günlere geldi. Bir daha yaşanmasını asla istemediğimiz saldırılar, acılar yaşadık. Kıbrıs Türkü’nün 21-25 Aralık 1963 Kanlı Noel’inde Rum saldırılarına karşı Kıbrıs’ın dört bir yanında verdiği mücadele, tarihin en onurlu, kahramanca direnişlerinden biridir” dedi.


21 Aralık 1963’te Akritas Planı’nın yürürlüğe konularak adanın bütününün Yunan hegemonyasına alınması hedeflendiğini hatırlatan Saner, “Ama başaramadılar. Kıbrıs Türk Mücahidinin direnişi ile Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlük hakkını kullanarak müdahalede bulunması Rum-Yunan ikilisinin emellerine ulaşmasını engelledi” ifadelerini kullandı.


Başbakan Ersan Saner, mesajında şunları kaydetti:


“Tarihi gerçekler ortadadır; Kıbrıs Türk halkı, 1955-1974 yılları arasında şehitler vermek pahasına, şanlı bir mücadele ile özgürlüğünü koruyabilmiştir. 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı ve yine şehitlerimiz sayesinde üzerinde devlet kurduğumuz bir coğrafyaya kavuştuk; Egemenliğimizi perçinledik. Kimse bizi bu noktadan geri götüremez. Devletimize özgürlüğümüze, egemenliğimize sahip çıkmak şehitlerimize verdiğimiz sözün, gelecek nesillere olan borcumuzun bir gereğidir.”
Saner, “Türk halkının özgürlüğü için canını veren şehitlerimizi rahmetle, aramızda olan gazilerimizi şükranla aramızda olmayanları da rahmetle anıyoruz” dedi. 


Mesajında Kıbrıs konusuna da işaret eden Başbakan Saner, Crans Montana’dan bu yana yaşananlar gelişmelerin Rum liderliğinin tutumunu ortaya koyduğunu ve artık Kıbrıs’ta federal bir çözüm olamayacağını netleştirdiğini ifade ederek, “Egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir anlaşma, anlaşmalı ayrılık gibi çözüm formüllerinin de artık masaya konulması lazımdır” ifadesine yer verdi.
Saner, ayrıca Kıbrıs Türk toplumunun, KKTC’ye sahip çıkarak, Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının haklarını gasp etmesine dur denmesi gerektiğini de kaydetti.

Print
Yayınlanma tarihi: Ara 21, 2020,
Haber Kategorisi: Basın Açıklamaları, Mesajlar,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2829301
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL  ESKİ ERCAN HAVALİMANI’NDA DÜZENLENEN TEKNOFEST KKTC’Yİ ZİYARET ETTİ

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL ESKİ ERCAN HAVALİMANI’NDA DÜZENLENEN TEKNOFEST KKTC’Yİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Ünal Üstel "Kıbrıs Türk halkının gurur günü. Çünkü burada bir tarih yazılıyor"

Devamını oku
23
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI YERLEŞKESİ VE CUMHURİYET MECLİSİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI YERLEŞKESİ VE CUMHURİYET MECLİSİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Başbakan Ünal Üstel, Yeni Meclis ve Cumhurbaşkanlığı binalarının halkın, devletin ve egemenliğin mührü olduğunu belirtti.

Devamını oku
4
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL TEKNOFEST KKTC’NİN KAPANIŞ ETKİNLİĞİNDE KONUŞTU

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL TEKNOFEST KKTC’NİN KAPANIŞ ETKİNLİĞİNDE KONUŞTU

Başbakan Ünal Üstel “Asla vazgeçmeyin, bilgiye ve bilime sarılın, cesur olun, gelecek sizindir” 

Devamını oku
567
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ İLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ İLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL: ANAVATAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE KARARLILIKLA İLERLİYORUZ

Devamını oku
89
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL SANATÇI HÜLYA AVŞAR’I KABUL ETTİ

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL SANATÇI HÜLYA AVŞAR’I KABUL ETTİ

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL: “KKTC, ULUSLARARASI SPOR ORGANİZASYONLARINI HAKKIYLA YAPABİLECEK KAPASİTEDE OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA İSPATLAMIŞTIR”

Devamını oku
1011
12
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL ENGELLİLER HAFTASI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL ENGELLİLER HAFTASI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Başbakan Ünal Üstel: “Engellilik bir kusur değil, birlikte daha güçlü bir toplum olma sebebidir”

Devamını oku
13141516
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL “ADAKIBRIS” PROJESİNİN İSTANBUL’DA YAPILAN LANSMANINA KATILDI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL “ADAKIBRIS” PROJESİNİN İSTANBUL’DA YAPILAN LANSMANINA KATILDI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL “KKTC, İZOLASYONLARA RAĞMEN KARARLILIKLA YOLUNA DEVAM EDİYOR”

Devamını oku
1718
19202122232425
2627282930311
2345678