BAŞBAKAN ERSAN SANER, KIBRIS’IN TÜRKLER TARAFINDAN FETHİNİN 450’NCİ, TÜRK MUKAVEMET TEŞKİLATI’NIN (TMT) KURULUŞUNUN 63’ÜNCÜ, GÜVENLİK KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI’NIN KURULUŞUNUN 45’İNCİ YILDÖNÜMLERİ DOLAYI

BAŞBAKAN ERSAN SANER, KIBRIS’IN TÜRKLER TARAFINDAN FETHİNİN 450’NCİ, TÜRK MUKAVEMET TEŞKİLATI’NIN (TMT) KURULUŞUNUN 63’ÜNCÜ, GÜVENLİK KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI’NIN KURULUŞUNUN 45’İNCİ YILDÖNÜMLERİ DOLAYI

BAŞBAKAN SANER: “1 AĞUSTOS, KIBRIS’TAKİ TÜRK VARLIĞI, GÜVENLİĞİ VE EGEMENLİĞİ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYAN BİR TARİHTİR”

Başbakan Ersan Saner, 1 Ağustos’un, Kıbrıs’taki Türk varlığı, güvenliği ve egemenliği açısından büyük önem taşıyan bir tarih olduğunu vurguladı.

Başbakan Saner, Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethinin 450’nci, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) kuruluşunun 63’üncü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 45’inci yıldönümleri dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Saner, mesajında şunları kaydetti:
“1 Ağustos Kıbrıs’taki Türk varlığı, güvenliği ve egemenliği açısından büyük önem taşıyan bir tarihtir.
1 Ağustos 1571’de Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethi ile o zaman da kaynayan bir kazan halinde olan Ortadoğu’da Haçlı seferleri durdu, Osmanlı İmparatorluğu ve İslam Dünyası yüzyıllar sürecek olan rahat bir nefes alma fırsatını buldu.
Kıbrıs’ın fethi ile Ada’da Türk varlığı başladı ve yüzyıllar boyunca bu topraklarda karşılıklı anlayış, adalet hüküm sürdü, Ortodoks Rumlar hiç yaşamadıkları gelişmeleri yaşadı.
Kıbrıs’ın 1878’de Osmanlı elinden çıkarak İngilizler’in yönetimine geçmesi İngilizlerin Ortadoğu’ya hakim, stratejik bir Ada’nın ele geçirilmesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun geriletilmesi, Rusların sıcak sulara inişinin engellenmesi hedeflerinin bir sonucudur.
Kıbrıs Türk Halkı 1878’den itibaren zor günler yaşamaya başladı ancak hiç bir zaman benliğini, özgürlük istencini yitirmedi, Rumlar’ın Ada’nın Yunan hegemonyasına sokulması çabaları karşısında boy eğmedi.
Rumların 1931 isyanındaki ana gayeleri, 1950 halkoylamasını yaparken akıllarındaki hedef Ada’nın Yunanistan’a bağlanması idi. Yunanistan 1954’te Kıbrıs halkının self determinasyon hakkı için Birleşmiş Milletler’e başvururken çeşitli nedenlerle Ada nüfusunun büyük çoğunluğunu ele geçiren Rumlar’ın oyları ile Ada’yı kendisine bağlamayı amaçlıyordu.
1955 yılında ise Ada’da Yunanistan’ın dürtüsü ‘Kıbrıslıların Milli Mücadele Örgütü’ anlamına gelen EOKA terör örgütünü kurdular. Bu gelişme karşısında hareketsiz kalması halinde Girit’teki Türklerin yaşandığı gibi toprağından, canından benliğinden olacağını iyi bilen Kıbrıs Türkleri ise 1 Ağustos 1958’de direniş için ‘Türk Mukavemet Teşkilatı’nı ‘vücuda getirdi.”
Başbakan Saner, Anavatan Türkiye ile birlikte verilen mücadele sonucu, Kıbrıs Türk Halkının 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Devleti’nin Kıbrıs Rum Halkı ile siyasi eşitliğe sahip kurucu ortağı olduğunu kaydetti.
Ancak Rumlar’ın hedefinin değişmediğini, hala adayı Yunanistan’a bağlama ülküsünden ayrılmadıkları için kurulan ortaklık devletinin 21 Aralık 1963’teki silahlı Rum saldırıları ile yıkıldığını ifade eden Saner, şöyle devam etti:
“Çok acılar çektik, toplu mezarlara gömüldük, 103 köyümüzü terk etmek zorunda kaldık, göçmen olduk , adadan silinmeye yüz tuttuk ama Anavatan Türkiye’nin de desteği ile Enosis’e geçit vermedik.
1968-1974 yılları arasındaki toplumlar arası görüşmelerde bozulan ortaklığın yeniden kurulması için yapıcı rol oynadık ancak Rumlar’ın aklında-fikrinde Enosis olmaya devam etti.
15 Temmuz 1974’teki Rum-Yunan darbesi pervasızca atılmış kesin hedefi Enosis olan bir adımdı.
20 Temmuz 1974’te başlayan Kıbrıs Türk Barış Harekatı bizi, yok olmaktan, Yunan egemenliğinden, toplu mezarlardan kurtardı, üzerinde Devlet kurduğumuz, özgürce, güven içinde yaşadığımız bir toprak parçasına kavuşmamızı sağladı.
“BİZİM TARİHİMİZDE UTANACAĞIMIZ BİR SAYFA YOKTUR”
Tarihi gerçekler bunlardır. Bu topraklarda özgür yaşamak isteyen her Kıbrıs Türkü bu gerçekleri bilmeli, anlatmalı, gelecek nesilllere aktarmalıdır.Bizim tarihimizde utanacağımız bir sayfa yoktur. Biz esir alınmak, yok edilmek istenmemiz karşısında direndik ve başardık.”
Başbakan Saner, 1 Ağustos 1976’da Türk Mukavemet Teşkilatı’nın görevini başarı ile tamamlayarak tarihteki yerini almasından sonra yasa ile barışı sürdürmek, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü ve güvenliğini sağlamak için Güvelik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurulduğunu kaydetti.
“Bizler için anlamı büyük olan üç mutlu olayın yıldönümlerinde bir kez daha Rum komşularımıza egemenlik ve iki devlet temelinde bir uzlaşmaya varma, dostluk ve barış çağrımızı yinelerken, Kıbrıs Türk halkının asla 1974 öncesi karanlık günlere dönülmesine izin vermeyeceğinin altını çizmek istiyorum” diyen Saner sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kıbrıs Yunan değildir. Kimse bizim Helen Devleti’ne dönüşen Kıbrıs Cumhuriyeti şemsiyesi altına sokma oyununa boyun eğmemizi beklemesin. Biz, Anavatan Türkiye ile birlikte güvenli, aydınlık, yaşam kalitemizin daha da yükseleceği bir geleceğe yürüyeceğiz. Bunun için gereken vizyona ve kararlılığa sahibiz.”
Başbakan Ersan Saner, bu duygu ve düşüncelerle dünden bugüne bu topraklardaki Türk varlığı, özgürlüğü, güvenliği için mücadele ederken canlarını kaybeden tüm şahitleri rahmet, gazileri şükranla andı ve halkın 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nı kutladı.

Print
Yayınlanma tarihi: Ağu 1, 2021,
Haber Kategorisi: Basın Açıklamaları,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Kasım 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678